Skoči na vsebino

Zgodovina

Prvi zametki košarke v Lovrencu na Pohorju so bili v času svetovnega prvenstva v Ljubljani, leta 1970. Nekaj časa po tem so na sedanjem šolskem igrišču postavili prve koše, eden od teh košev je še sedaj postavljen na otroškem šolskem igrišču ob šolski ulici.

Organizirane vadbe košarke v tistem času ni bilo. Po zgraditvi telovadnice pri GG (gozdno gospodarstvo) Lovrenc so taborniki pričeli igrati košarko. Do leta 1981 so taborniki ljubiteljsko igrali košarko in se občasno udeležili kakšnega tekmovanja v sosednjih krajih (Ruše, Kungota,..).

Leta 1981 je bila v območno košarkarsko ligo pod okriljem košarkarske zveze Maribor registrirana prva ekipa Lovrenca. Idejni in organizacijski vodja je bil Borut Cotič. Organizirano je bilo delo članske in pionirske ekipe. V začetku so bile težave, saj ni bilo finančnih sredstev. Sodniške stroške, drese, prevoze na tekmo in ostalo so morali igralci plačati sami.

S pomočjo zveze telesno-kulturnih društev Maribor so se finančne težave premagale in neznan klub iz Pohorja je premagoval ekipe iz neposredne bližine Maribora. Po dobrih uvrstitvah se je ekipa uvrstila v področno ligo. Dobro se je delalo tudi s pomladkom. Pionirji so vedno krojili vrh prvenstvene lestvice v Mariboru. Vzgojilo se je kar nekaj igralcev, ki so uspešno igrali ali še igrajo košarko.

Slika iz leta 1976.
Druga vrsta: Darko Zinrajh, Žarko Dolinšek, Tine Krajnc, Franc Jaunig, Oto Obrulj, Borut Cotič, Lovro Vaner, Andrej Kasjak, Simon Smolar, Sašo Pernat
Prva vrsta: Matej Pečnik, Boštjan Kačič, Tone Črešnar, Anton Napotnik, Igor Zinrajh, Gorazd Petrič, Zdravko Osovnikar, Jože Martič

Slika iz leta 1976.
Druga vrsta: Zdravko Osovnikar, Jože Martič, Borut Cotič, Igor Zinrajh
Prva vrsta: Matej Pečnik, Anton Napotnik, Boštjan Kačič, Gorazd Petrič, Tone Črešnar

Med leti 1989 in 1998 se v člansko ekipo vključijo naslednji mlajši igralci: Tomaž Jodl, Tomaž Jaunig, Milan Ciganovič, Primož Kuhar, Leo Čelofiga in Peter Vidmar. Mladi igralci so na tekmah nabirali minute in se veselili zmag, ki jih v tem času ni bilo malo. Ekipa je bila močna, ki je bila strah in trepet vsakega nasprotnika. Pod košem sta dominirala brata Zinrajh (Igor in Darko) in Klemen Jaunig. Na krilu Gorazd Petrič, Borut Cotič in Peter Verdnik. Glavni organizator igre je bil Anton Napotnik. Drugi branilci so bili še Milan Ciganovič, Primož Kuhar, Tomaž Jaunig, Tomaž Jodl, Peter Vidmar in Leo Čelofiga. Zapisnike na domačih tekmah sta pisali Tjaša Obrulj in Marija Fabrici.

Do leta 1992 je ekipa krojila vrh 3. SKL. Uvrstili so se tudi v kvalifikacije za 2. SKL v katerih pa niso zaigrali. Stroški tekmovanja na tem nivoju so bili za ekipo previsoki. Glavni igralec Igor Zinrajh je prestopil v košarkarski klub Branik, drugi so končali z igranjem košarke.

Med leti 1991 in 1993 je bila zelo uspešna generacija starejših pionirjev, kasneje kadetov, katero je vodil Igor Zinrajh s pomočjo Gorazda Petriča. Za ekipo so nastopali: Miloš Gorenjak, Janko Vigec, Izidor Hrastnik, Andrej Pečnik, Andrej Rakovnik, Sebastijan Prah, Gregor Jaunig, Peter Mihelač in Darko Čelofiga.

Po osamosvojitvi Slovenije je bilo finančnih sredstev iz občinskega proračuna premalo za kritje stroškov tekmovanj, kaj šele potnih stroškov. To obdobje so s štipendijami plačevali sodniške stroške in polnili rezervoarje “jugecov” in “stoenk”. Od starejših sta nam pomagala Gorazd Petrič in Anton Napotnik, ki pa sta zaradi številnih poškodb že po eni sezoni prenehati z igranjem. Vodstvo kluba so prevzeli Peter Vidmar, Primož Kuhar in Leo Čelofiga, ki so takrat bili še srednješolci. Bilo je od finančnih do administrativnih problemov, vendar je pripadnost ekipi in druženje po tekmah premagala vse probleme. V teh letih so za člansko ekipo igrali: Gorazd Petrič, Anton Napotnik, Peter Verdnik, Klemen Jaunig, Milan Ciganovič, Robert Gričnik, Primož Kuhar, Tomaž Jaunig, Tomaž Jodl, Peter Vidmar, Leo Čelofiga, Franc Osvald, Matej Brglez, Mitja Pušnik, Matej in Blaž Kraner, Peter Pergarec, Boris Ladinek, Jan Dragar in Matjaž Strdin. Trener ekipe je bil Jože Smukovič. Zapisnike na domačih tekmah so pisale Ana Pernat, Slavica Kuhar in Staša Pernat. Rezultati niso bili več tako dobri, uvrščali so se na sredino lestvice 3. SKL. Pojavil se je prvi sponzor, gostišče Meršnik. To obdobje so si igralci bolj zapomnili po rušenju hotela Jelen, igranju biljarda v gostišču Meršnik in po pivu Gösser.

Med leti 1995 in 1997 so za starejše pionirje in kadete igrali: Aleksander Gorenjak, Gregor Krebs, Marjan Pisnik, Marjan Švajger, Mitja Pušnik, Boštjan Orter, Erik Črnko, Aleksander Magdič, Matjaž Lamut, Matej Brglez, David Lesjak, Tadej Lesjak in Miha Kraner. Trener ekipe je bil Leo Čelofiga.

Člani(1995) Slika iz leta 1995 – Jezernikovi dnevi

Druga vrsta: Igor Zinrajh, Robert Gričnik, Klemen Jaunig, Peter Verdnik, Matej Kraner, Andrej Pečnik

Prva vrsta: Anton Napotnik, Leo Čelofiga, Peter Vidmar, Primož Kuhar, Gregor Jaunig

V sezoni 1996/1997 je glavni in edini sponzor gostišče Meršnik prenehal z delovanjem in spet so bile finančne težave. Organizacijsko pomoč je ponudil Jože Javornik, kateri je predlagal pomoč pri zagonu novega kluba v Radljah ob Dravi. Člani so se vsak petek vozili v Radlje na treninge. Nikoli ne bodo pozabili norih voženj in kasete skupine Parni valjak. Tako so v tej sezoni za ekipo KK Radlje igrali: Peter Vidmar, Tadej Lesjak, Primož Kuhar, Peter Verdnik, Andrej Pečnik, Boris Ladinek, Klemen Jaunig, Robert Gričnik, Matej Brglez in Leo Čelofiga. Trener je bil Jože Smukovič.

V KK Lovrenc se je še naprej delalo z mladimi. Kadeti in mladinci so igrali v 2. SKL. V sezoni 1997/1998 so igrali: Jaka Kosjek, Jernej Švajger, Sebastijan Magdič, Matej Fartelj, Branko Brunčko, Matija Pernat, Grega Rakovnik, Marcel Križevnik, Denis Zorec, Gregor Obrulj, Primož Kop in Andrej Hrastnik. Trener je bil Leo Čelofiga.

V sezoni 1998/1999 ni bilo finančnih sredstev, zato članska ekipa KK Radlje ali KK Lovrenc v tej sezoni ni nastopala v ligi. Za starejše pionirje so takrat v 2. SKL igrali: Tadej Vaner, Renato Kajzer, Jan Gradišnik, Danijel Švikart, Marko Lesjak, Marko Pušnik, Leon Kajzer, Marko Rauh, Matej Deutsch in Tadej Fekonja. Trener je bil Leo Čelofiga.

V letih 1999 in 2006 članska ekipa ni več nastopala na uradnih tekmovanjih. Dovolj je bilo samoplačniškega tekmovanja. Še vedno so dvakrat tedensko rekreativno igrali košarko v telovadnici osnovne šole Lovrenc in se leta 2000 udeležili Koroške košarkarske lige. Istega leta je trener in igralec Leo Čelofiga prestopil v KK Ruše. Ker drugih strokovnih sodelavcev v klubu ni bilo je delo z mladimi za nekaj časa ugasnilo. V tem obdobju sta v KK Ruše prestopila še Robert Gričnik in Andrej Rauh.

Leta 2007 se je zaradi vse večjega zanimanja učencev osnovne šole Lovrenc za igranje košarke ponovno pričelo delati z mlajšimi selekcijami. Trenersko vlogo je prevzel Andrej Rauh, Leo Čelofiga pa je prevzel sodelovanje z osnovno šolo ter drugo organizacijo. Zapisnikarji so bili Tina Robnik, Anja Petrič in Žan Pečovnik. Sodniško delo pa so opravljali Peter Vidmar, Šimen Krajnc in Leo Čelofiga. Za fotografiranje in snemanje tekem je poskrbela Barbara Hajnžič. V letu 2008 se prične obnova telovadnice OŠ Lovrenc na Pohorju. Mlajše selekcije so bile primorane trenirati v sosednji telovadnici OŠ Brezno, domače tekme pa so odigrali v telovadnici OŠ Janka Glazerja Ruše. Nekateri igralci so v času obnove telovadnice začasno prestopili v sosednje klube (KK Ruše ali KŠ Mario Primorac).

Leta 2011 vodenje kluba prevzame David Lesjak. Trenersko vlogo je še dalje opravljal Andrej Rauh, pomagal mu je Gorazd Petrič. Organizacijsko sta klubu pomagala tudi Srečko Podlesnik in Aljoša Šumer, kateri je skrbel za fotografiranje tekem. Delalo se je predvsem z mlajšimi selekcijami. V sezoni 2011/2012 so za mladinsko ekipo igrali: Mihael Aberšek, Marko Bašadur, Gregor Fabrici, Nejc Grdadolnik, Nejc Gričnik, David Hartman, Jan Hartman, Rok Kušnik, Dejan Obrovnik (posojen iz KK Ruše), Aleš Paulič, Rok Srnko, Matevž Šumer, Patrik Urlaub in Nejc Zlodej. Glavni navijač na vsaki tekmi je bil Zmago.

   

V sezoni 2012/2013 vodenje kluba prevzame Aljoša Štraus, kateri prične z vodenjem selekcije mladincev in mlajših pionirjev. V pomoč pri vodenju mu je bil Gorazd Petrič, v naslednji sezoni še Patrik Urlaub.

   

V sezoni 2017/2018 je bila sestavljena prva ženska selekcija kluba. Dekleta v prvem letu odigrajo nekaj prijateljskih tekem in se udeležijo mednarodnega turnirja v Miklavžu ob koncu sezone.